Stakkels branche…

10 Jul

Bogbranchen har det hårdt og er presset. Jep. Har forstået det.

Der blev i går posted flere artikler om emnet på Politiken.dk, som fik mig til at rode mig ud i en længere smøre her på bloggen, der indeholdt ord som tudekiks, få dog fingeren ud og det, der var værre, men jeg orker ikke at høre på mig selv. Så indlægget er gemt godt væk til en anden gang.

I stedet for vil jeg pege på en del af bogbranchen som ikke er presset, og som faktisk har virkelige gunstige forhold i disse år. Og jeg vil starte med at lave en overskrift om fra Kristligt Dagblad, der havde en hel serie i i sidste uge om bogmarkedets forandringer. Journalisten havde valgt overskriften: Litteraturen risikerer at drukne på nettet. Jeg synes på flere måder at overskriften: Litteraturen risikerer at få liv på nettet er langt mere sigende for det, som litteraturen står overfor.

Litteratur, der ellers ikke ville få liv, kan faktisk nu risikere at få liv på nettet. Og forfatterne har nu selv muligheden for at give den liv.

Jovist, det er en udfordring, og mange vil sikkert også drukne. Men jeg tror, at der er litteratur, der vil se dagens lys, som ellers ikke ville have haft muligheden.

Og jovist kommer der meget ud, som nok ikke har sin berettigelse på en bogreol, men så har vi jo traditionelle dyder som boghandler- og bibliotekargerningen til at hjælpe os med sorteringen. Og nye opfindelser som social reading, læseranmeldelser og bloggeri.

Litteraturen bliver stor og tilgængelig, og det er positivt. Men der er brug for, at nogen læser med kritiske briller og sorterer mellem godt og skidt. Derfor tror jeg, at der er brug for professionelle forlæggere, men jeg tror også, at uafhængige, litterære blogs bliver stærke i fremtiden. Siger Anne-Marie Mai, litteraturhistoriker og professor ved Institut for Litteratur, Kultur og Medier på Syddansk Universitet til Kristligt Dagblad.

Og jeg tror, at der er brug for at forfatterne i højere grad indser, at skal deres selvudgivelser ikke bare ud, men ud og ses og opdages og læses, så skal de selv tage affære og få professionel hjælp enten fra konsulenter eller venligtsindede bloggere som hun nævner ovenfor.

Så hvis dele af bogbranchen har det hårdt, så går andre dele af branchen en fantastisk tid i møde.

 

Endnu ingen kommentarer

Giv en kommentar