3 gode råd fra Inger Wolf

24 Jul

Jeg har fået Inger Wolf til at dele sine 3 allerbedste råd til selvudgivere:

INDHOLD: Find en håndfuld mennesker, der er vant til at læse i netop den genre, og som kan sige deres ærlige mening. Gerne af den skrappe slags og med forskellige kvalifikationer. F.eks. nogen, der har øje på det sproglige, og nogen der tænker mere logisk eller kan finde tekniske/faktuelle fejl. De har været uvurderlige for mig, og jeg gav dem alle en god middag og en stak frieksemplarer bagefter, så jeg er sikker på, de stiller op igen. En professionel korrekturlæser må heller ikke spares væk.

GRAFISK: Mht. selve materialerne, så tog jeg en af mine tidligere bøger og sagde til trykkeriet, at Ondt Vand skulle være magen til. Samme mål, papirtype, lak på omslag, flapper osv. Det kan man i princippet gøre med enhver bog i reolen, man kan lide. Så er man sikker på, hvad man får.

Mht. omslaget, så skal man vide, hvad man gør, hvis man prøver at gøre det selv. Jeg fik gode råd af en grafisk designer og anden kollega undervejs. Fotomaterialet skal være mindst 300 dpi, farverne CMYK, målene være helt præcise og andre tekniske specifikationer. Alligevel lå jeg søvnløs af skræk for, om det nu så ordentligt ud, når det kom fra trykkeriet. Det gjorde det så, og jeg har sagt til mig selv, at jeg aldrig gjorde det igen – men det gør jeg nok alligevel. Men grundlæggende skal tingene altså være i orden, og det gælder også e-bogen. For alt i den her afdeling gælder det, at det er bedre at få en professionel til at tage sig af det, hvis man ikke har den fornødne ekspertise.

SALG: Tænk langsigtet. Det er bedre at give boghandlere osv. en god rabat eller sætte prisen lavere, og man så kommer ud og bliver læst. De store forlag trykker ofte i store oplag og kan producere billigere pr. stk. Læseren står i boghandlen og skal vælge mellem den mindre kendte eller ukendte forfatter til fuld pris eller en af de andre store forfattere til en billigere pris. Det kan være svært at matche – men så gør det på e-bogen, for der er forlagene dyre. Her har man virkelig en fordel som selvudgiver – jeg skulle mene, at en stak selvudgivere kunne vippe alle bøger fra traditionelle forlag af Publizons bestsellerliste bare ved at konkurrere på prisen. Og det kan være vundne læsere for fremtiden.

Husk at følge med på Inger Wolfs blog HER.

Trackbacks and Pingbacks

  1. Sommerhus III | Berit Lund - July 31, 2012

    […] OK. Det er jo tirsdag, og her plejer det gerne at handle om selvudgiveri. Men, jeg er i sommerhus, og KAN ikke vride en eneste tanke om selvudgiveri ud og ned på bloggen. Havde du lige glædet dig, så er sandsynligheden for, at du havde ferie i sidste uge, hvor Inger Wolf gav sine 3 bedste råd fra sig om det at selvudgive, ret stor. Dem kan du finde HER. […]

Giv en kommentar