Spritz – test

20 Sep

I onsdags holdt jeg foredrag på Odense Centralbibliotek om digital læsning. Og som altid når jeg skal holde foredrag, kræver det noget forberedelse. Og som altid når jeg skal forberede mig, eksploderer al det jeg ikke ved, lige i hovedet på mig.

Så jeg panikkede på vanlig vis lige inden lukketid og var ved at flække over al den nye viden jeg havde proppet ind i min knold på ingen tid.

Meget af det er røget ud igen. Og det jeg synes var ægte interessant, er blevet siddende og er vokset.

Som jeg skrev i går, så har nogen udviklet et program til speed reading. Et program der kan øge min læsehastighed til det dobbelte, vil jeg tro.

Det hedder Spritz. Og det ser ca sådan her ud:

Skærmbillede 2015-09-20 kl. 11.02.23

Spritz siger, at  man normalt læser mellem 200-230 ord i minuttet. Jeg kan læse og forstå en tekst med Spritz, hvis jeg sætter læsehastigheden op til 400 ord i minuttet.

I løbet af de sidste halvandet år, er dette program sat fri, så andre kan benytte det og føje det til eksempelvis deres e-bogslæserapp.

Det fandt jeg ud af i starten af ugen, og gik derefter i gang med at downloade apps på min telefon, der skulle kunne læse e-bøger med Spritz teknologien.

Jeg installerede følgende apps:

IMG_5797

RushReader, BookShout og ReadMe!.

ReadMe! virker godt, hvis man vil læse sine egne ePub e-bøger med Spritz. Jeg downloadede en ePub e-bog på min telefon fra en e-mail med et downloadlink, og derefter åbnede jeg den i ReadMe! appen. Og så kunne jeg starte med læsningen.

Jeg kunne læse en hel bog på 3,5 time hvis jeg satte læsehastigheden til 450 ord/minut. Det vel at mærke en bog der normalt ville stå 7-9 timer ved på min Kindle.

Sådan her ser den ud på min telefon når jeg læser en ePub.

IMG_5801

Hvis jeg vil have en pause, klikker jeg blot på skærmen, og så ser det sådan her ud:

IMG_5803

Og hvis jeg vil ændre læsehastighed, klikker jeg på skærmen og klikker igen på fx 450WPM, og så ser det sådan her ud:

IMG_5802

BookShout kan jeg ikke umiddelbart finde noget særligt ved. Jeg tror man kan læse en masse Gutenberg bøger gratis, men jeg kan ikke finde ud af, hvordan jeg evt. kan læse mine egne ePub og PDF filer i den.

RushReader koster 8 kr i AppStore, men den er god, hvis man skal læse en PDF. Den er oversat til et håbløst dansk af Google Translate tror jeg. Håbløst! Men du kan åbne en PDF fra en mail og åbne direkte i RushReader.

På Spritz hjemmside kan du finde flere apps, der benytter Spritz. Også til Android. Og til din browser på din computer.

Jeg ud fra at man også kan bruge teknologien på sit Apple Watch og læse fx e-mails og nyheder. Og bøger selvfølgelig.

Jeg vender tilbage, når jeg har kværnet den første bog.

Endnu ingen kommentarer

Giv en kommentar