Indie Books

5 Sep

I mandags var jeg med til åbningen af den nye Indie Books sektion hos Arnold Busck i Købmagergade.

Karsten Pers åbnede ballet, i den tætpakkede og dertil indrettede sektion, med at fortælle, at de to NewPub stiftere, altså Karsten Pers og Abelone Glahn, havde inviteret et hav af talere, som de pænt havde bedt om at stille op gratis. Og som lidt af en overraskelse havde alle sagt ja.

Så det blev to timer pakket med taler.

Som en anden konfirmation tænker du måske og gyser?

Men nej.

Bolette Rud. Pallesen fra Gopubli.sh gik først på og ridsede kort op, hvor mange tusinde ting man skal huske på, hvis man vælger at gå indie.

Nils Bjervig tog derefter over, og gav et interessant billede af, hvor vigtigt det er for en indie-forfatter at få en professionel redaktør på bogen. Og her blev Peter Høegh nævnt sammen med begrebet Peter Høegh-fælden. Noget med uendelig strøm af detaljer, der kan være svære at skille sig af med som forfatter efter måneder og års spændende research. For eksempel om sne.

Nis Jakob fortalte noget om de digitale bøger og om alle de nye muligheder et forfatterskab og en bog pludselig kan få. Relancering af titler blev blandt andet omtalt.

Harvey fra Imperiet fortalte om bogforsider. Og her kom jeg op på dupperne, for det er interessant i indie-land. Det er nemlig min opfattelse, at lige præcis forsiden er et område, som kun få indies bruger finanser på. På trods af at det er det allerførste, de fleste nye læsere får at se. Og på trods af at det er lige netop ud fra forsiden, at indholdet bliver vurderet.

Jeg tror jeg har skrevet lidt om det før?

Efter Harveys gennemgang, kom en opsang fra Jeanette Tulinius fra Arnold Busck. Hun kan efter sigende fortælle dig, om dit omslag kommer til at sælge din bog eller ej. For eksempel vidste hun, at helt hvide omslag bliver nussede og at bøger med spiralryg ikke fungerer godt.

Jeg blev barnlig og sindssygt distraheret af hende langemand.

Til sidst gik Jo Herman på, formanden for Dansk Forfatterforening. Men det var post hvidvin og to timers taler, så jeg husker kun noget med at kolofonen i en bog burde minde lidt mere om den, der tilsvarer en kolofon på en film. Alle er nævnt i rulleteksterne til en film. I en kolofon er kun forfatteren og trykkeren nævnt. Og på en god dag også grafikeren.

Jeg elsker tanken om, at der kommer lidt mere film og rock omkring litteraturen. Og i kolofonen kan vi jo starte med at hylde redaktør, korrekturlæser, researcher, grafiker, forlag, agenter og hvad der ellers er involveret i en udgivelse.

Alt i alt var det et super godt arrangement, og jeg var meget glad for al den fokus forsiden fik. Og dét blev toppet med krymmel i form af en ny facebookgruppe, hvor alle indies kan fremlægge deres forsideidé og forvente kritik tilbage fra medlemmerne. Her er jeg at finde fremover.

PS: Håber du har bemærket at Selvudgiver nu kaldes Indie. Det lyder på en måde lidt federe?

PS2: Gider nogen fortælle mig hvorfor Peter Høegh blev nævnt hele tre gange?

One Response to “Indie Books”